Využití nástrojů pro posuzování schopnosti polykat u seniorů - Marková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na posouzení polykací funkce u seniorů prostřednictvím českých verzí dotazníků Eating Assessment Tool (EAT-10) a Sydney Swallow Questionnaire (SSQ). Hlavním cílem je vyhodnocení vztahu mezi zmíněnými dotazníky a tím posouzení validity dotazníku SSQ. V teoretické části je shrnuta problematika poruch polykání, používaných nástrojů pro screening a diagnostiku dysfagie. V závěru teoretické části je popsána role sestry a současný stav poznání v oblasti posuzování polykacích funkcí. Výzkumná část se zabývá průřezovým kvantitativním šetřením, které si klade za cíl zhodnotit polykací funkce seniorů a validitu dotazníku SSQ.
Use of tools for assessing the ability to swallow in older adults
Keywords: poruchy polykání; dysfagie; senior; EAT-10; SSQ; Mini-Cog; swallowing disorders; dysfagia; older adults; EAT-10; SSQ; Mini-Cog