Vztah Josefa Škvoreckého k Williamu Faulknerovi (Příklady intertextuality) - Dohňanský, Tadeáš (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. V první, spíše teoretické části, se zabýváme životopisy obou spisovatelů, a tudíž i životopisným pozadím jejich literární tvorby. Dále zde věnujeme prostor rozvíjejícímu se čtenářskému zájmu Josefa Škvoreckého o Williama Faulknera, který byl posílen zájmem odborným, esejistickým a překladatelským. Druhá část interpretační analyzuje vybraná díla českého a amerického prozaika, v nichž se na hledaných příkladech intertextuality (na úrovni tematické, topologické/topografické či jazykové) snažíme vymezit, jakým způsobem Škvorecký chápal faulknerovskou poetiku a autorský styl, čím se inspiroval a jak tyto inspirace dál přetvářel nebo rozvíjel.
Josef Škvorecký's Relationship to William Faulkner (Examples of Intertextuality)
Keywords: Škvorecký, Josef; Faulkner, William; čtenářský zájem; překlady; literární prostor; intertextualita; Škvorecký, Josef; Faulkner, William; reader's interest; translation; literary space; intertextuality