Nekontrolované učení v neuronových sítích třídy ARTMAP a možnosti jejich využití v ekonomické sféře - Beránek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá popisem učení v neuronových sítích typu ARTMAP a možnostmi jejich využití v ekonomické sféře. Jako ekonomický problém je zvolena klasifikace bonity obcí Pardubického kraje do kategorií podle navrhnutých ekonomických ukazatelů. Výstupem je klasifikátor vytvořený v programovém prostředí MATLAB. První čtyři kapitoly shrnují základní teoretická východiska pro tuto práci. V první kapitole jsou uvedeny možnosti ohodnocování obcí. Ve druhé jsou popsány parametry vhodné pro ohodnocování obcí a z nich je poté navržen vstupní vektor parametrů. Třetí kapitola je úvodem do teorie neuronových sítí. Ve čtvrté kapitole je charakterizována všeobecná struktura neuronové sítě typu ART, která je základem Teorie adaptivní resonance. V další části kapitoly je popsána dynamika neuronové sítě typu ART a podrobně popsán princip neuronové sítě typu ARTMAP. Pátá kapitola se zabývá návrhem modelu klasifikátoru, úpravou vstupních dat pro klasifikaci a návrhem neuronové sítě typu ARTMAP ve zvolením programovém prostředí. Šestá kapitola je zaměřena na analýzu výsledků klasifikace navrženého modelu společně s analýzou možných změn u vybraného parametru. Kapitolu uzavírá analýza upraveného modelu klasifikátoru. Poslední kapitolou je uživatelská příručka, která je uceleným popisem postupu při klasifikaci pomocí neuronové sítě typu ARTMAP v programovém prostředí MATLAB.
Unsupervised learning in neural networks ARTMAP type and their utilization in economic fields
Keywords: credit rating; Neural Networks; Classification; municipalities; bonita obcí; rating obcí; Klasifikace; neuronové sítě; ART; ARTMAP; MATLAB