Příprava bio-epoxidů z rostlinných olejů nebo jejich esterů - Shimuk, Stanislav (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá přípravou epoxidů methyl (ME) esterů rostlinných olejů s cílem popsat vliv teploty na průběh reakce pro různé složení methyl esterů (z různých olejů). Epoxidy mohou být surovinou pro chemický průmysl jak samy o sobě, tak i po další chemické úpravě. V teoretické časti byly popsány zdroje a výroba rostlinných olejů, jejich přeměna na methyl estery pomocí transesterifikace, a následná epoxidace včetně další možní využití v chemickém průmyslu. Transesterifikací byly připraveny methyl estery řepkového a slunečnicového oleje, které pak byly převedeny na epoxidy oxidací Priležajevovou metodou. Pro měření kinetiky epoxidace v průběhu reakce byly odebírány vzorky, ve kterých byl obsah různých ME stanoven pomocí metody GC-MS (plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií). Byl popsán průběh reakce s typickým profilem meziproduktů a produktů. Během reakce, zejména u vysoké teploty a času, byla pozorována i částečná hydrolýza. Nakonec byly stanoveny kinetické parametry. Detailní popis kinetiky epoxidace umožní přípravu surovin pro chemický průmysl z obnovitelných zdrojů.
Preparation of bio-epoxides from vegetable oils or their esters
Keywords: transesterifikace; epoxidace; rychlostní konstanta; rostlinné oleje; transesterification; epoxidation; reaction rate constant; vegetable oils