Posouzení možnosti vstupu soukromého dopravce na železniční dopravní trh v České republice - Bísková, Dana (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je zaměřena na vývoj, kterým železniční dopravní trh procházel, především pak na to, jak byl a je tento trh ovlivňován Evropskou unií a jaký vliv to mělo na legislativu ČR. I přes transformaci v roce 2003 je stále nejsilnějším železničním dopravcem v České republice společnost České dráhy. Je to dáno jejím nerovným postavením na trhu, protože je zároveň dopravce i provozovatel dráhy. Obtížnost vstupu na železniční trh se autorka pokusila přiblížit analýzou situace na tomto trhu a následnou případovou studií.
Appreciation of enter occasion of self-employed carrier on the railway service market in the Czech Republic
Keywords: liberalization; transformation; Railway Infrastructure Administration; regulation; certificate; capacity of the carriage way; Rail Authority; commitment of public service; liberalizace; transformace; České dráhy; Správa železniční dopravní cesty; regulace; licence; osvědčení; kapacita dopravní cesty; Drážní úřad; závazek veřejné služby