Montessori pedagogika - Krpatová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
Ve své bakalářské práci se věnuji alternativní pedagogice Marie Montessori. V úvodní kapitole se zaměřuji na vysvětlení pojmu reformní pedagogika, život a pedagogickou činnost Marie Montessori, alternativní školy a jejich rozvoj na našem území. Následuje objasnění základních principů a pojmů Montessori pedagogiky, rozdělení a popis metodiky práce a také postavení dospělého v této pedagogice. V praktické části ověřuji principy Montessori pedagogiky v praxi, zájem veřejnosti o tento typ škol a problematiku s tím spojenou.
Montessori education
Keywords: Montessori, Maria; reformní pedagogika; smíšené třídy; volná práce; kosmická výchova; new education fellowship; mixed classes; free work; cosmic education