Česká komunita v Sofii od osvobození Bulharska v roce 1878 do konce druhé světové války. Dějiny, procesy, osobnosti, společenský a každodenní život. - Minčev, Emil (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá českou komunitou v Sofii a jejím vývojem v letech 1878-1945. Hlavním tématem disertační práce je vývoj krajanského spolku "Čech", založeného v roce 1892 a jeho ústřední role v české společnosti v Sofii. K doplnění obrazu této komunity je součástí práce také stručný nástin dějin dalších českých organizací, podporujících aktivity krajanského spolku v Sofii. Pro lepší pochopení potřeby Čechů založit tuto organizaci, obsahuje disertace také kapitoly, popisující některé typické znaky jejich každodenního života v Bulharsku a způsob, kterým spolková činnost přispěla k vytvoření a udržování jejich identity.
Czech community in Sofia from the liberation of Bulgaria in the year 1878 untill the end of the second world war
383 s. (2 svazky)
Keywords: Češi; Sofie; spolek "Čech"; Národní dům T. G. Masaryka v Sofii; Bulharsko; každodenní život; Czechs; Sofia; club "Čech"; The National House of T. G. Masaryk in Sofia; Bulgaria; everyday life