Pád tuhé osamocené kulové částice v nenewtonských kapalinách - Strnadel, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2011)
Disertační práce se zabývá teoretickým i experimentálním studiem pádové rychlosti kulových částic v nenewtonských kapalinách v plouživé a na počátku přechodné oblasti toku. Je zkoumán vliv reologických vlastností a vliv stěn zařízení na pádovou rychlost osamocené tuhé částice.
Fall of a rigid single spherical particle in non-Newtonian fluids
Keywords: volný pád částice; koeficient čelního odporu; nenewtonská kapalina; Debořino kritérium; vliv stěn; sphere free fall; drag coefficient; non-Newtonian fluid; Deborah number; wall effects