Množství zbytkových rozpouštědel v závislosti na způsobu sušení - Nedbalová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této práce bylo zjistit, jaké procesy v průběhu tisku mají vliv na podíl zbytkových rozpouštědel ve flexibilních obalech. Především u obalů pro potraviny je velmi důležité, aby po potisku obalů nezůstaly ve vrstvě barev zbytková rozpouštědla ve větším množství. Vždy nepatrná část rozpouštědel v obalu zůstane, proto je nutné sledovat, aby podíl rozpouštědel v obalech nepřesáhl určitou hranici. [1] Experimentální část se zaměřuje na množství zbytkových rozpouštědel při různém nastavení tiskového stroje a při různém způsobu sušení. Tiskové testy byly tištěny ve spolupráci se společností Soma spol. s r.o. na jejich flexotiskovém stroji Optima pro potisk flexibilních obalů, který má koncept sušení založen na principu mezibarevníkového sušení a sušícího tunelu. Vzorky se následně změřily chromatografem výrobce značky Perklin Elmer.
Amount of residual solvents depending on the drying method
Keywords: zbytková rozpouštědla; flexibilní obaly; flexotisk; residual solvents; flexible packaging; flexographic printing