Komparace hodnotové orientace mladých dospělých a seniorů - Žižková, Klára (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá komparací hodnotové orientace mladých dospělých a seniorů. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se věnuje specifikům období mladé dospělosti a stáří. Dále vymezuje základní pojmy hodnota, hodnotový systém a jeho utváření, morální vývoj, socializace. Praktická část práce se zaměřuje na vlastní výzkum, který pomocí Q-metodologie zjišťuje a následně komparuje hodnotové systémy mladých dospělých a seniorů. Cílem praktické části je zjistit jaké jsou rozdíly v hodnotové orientaci mladých dospělých a seniorů.
Comparison of value orientation of young adults and seniors
Keywords: hodnotová orientace; hodnoty; mladý dospělý; Q-metodologie; senioři; value orientation; values; young adult; Q-methodology; seniors