Spontánní ruptura uterinní arterie v souvislosti s těhotenstvím - Gloserová, Petra; Hensel, Germund; Košťál, Milan (My University, 2018)
Prezentovat dva případy spontánní ruptury uterinní arterie v souvislosti s těhotenstvím, provázené život ohrožujícím krvácením. V první kazuistice se jedná o 33letou primigravidu nuliparu ve 20. týdnu těhotenství. Ve druhém případu jde o primiparu po předčasném spontánním porodu ve 36. týdnu těhotenství.
Spontaneous rupture of the uterine artery in connection with pregnancy
Keywords: spontánní ruptura uterinní arterie; těhotenství; hemoperitoneum; hemoragický šok; endometrióza; život ohrožující krvácení; porod; spontaneous uterine artery rupture; pregnancy; hemoperitoneum; hemorrhagic shock; endometriosis; life endangering bleeding; childbirth