Příspěvek ke studiu chalkogenidových skel a amorfních chalkogenidových tenkých vrstev - Němec, Petr (Univerzita Pardubice, 2005)
V první části práce se autor zabývá přípravou a fyzikálními vlastnostmi objemových chalkogenidových skel dotovaných ionty vzácných zemin, zejména aplikací Judd-Ofeltovy teorie na některé ionty vzácných zemin rozpuštěné ve vybraných selenidových sklech. Druhá část je věnována studiu přípravy, struktury, optických vlastností a jejich opticky a termicky indukovaných změn v amorfních chlakogenidových tenkých vrstvách připravených metodou pulsní laserové depozice.
Contribution to the studyy of chalcogenide glasses and amorphous chalcogenide thin films
Keywords: Chalkogenidová skla; spektrometrie; struktura