Život pacienta s kolostomií - Moravcová, Klára (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce je zaměřena na problematiku života pacienta s kolostomií, která bez pochyby znamená velký zásah do života pacienta a narušení kvality života jeho a jeho nejbližších. Jsou zde uvedena základní fakta o kolostomii se zaměřením na každodenní život pacienta, který se potýká s problémy např. v oblasti výživy, fyzické aktivity a sexuality. Práce je z větší části zaměřena na sexuální oblast, protože nejenom každodenní činnosti jsou pro kolostomika těžké, ale ještě těžší je mít kvalitní partnerský vztah a sexuální život. Existují kluby pro stomiky, které mohou kolostomici navštěvovat a získat nové zkušenosti a rady, ale i přátele. Velmi významnou roli má stomická sestra, která pacienta provází v péči o umělý vývod po celou dobu.
Life of a patient with a colostomy
Keywords: kolostomie; stomie; každodenní život; sexualita; colostomy; stoma; everyday life; sexuality