Spotřební daň z vína v České republice a ve vybraných zemích EU - Poláková, Nela (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparaci systémů a sazeb daně z vína v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie. Z teoretického hlediska se nejprve charakterizuje daň, blíže specifikují spotřební daně, jejich historický vývoj a rozdělení. Dále se popisuje proces harmonizace daní Evropské unie. Praktická část je pak zaměřena na porovnání vybraných zemí z různých aspektů, které by mohly ovlivnit daň z vína.
Excise tax on wine in the Czech Republic and in selected EU countries
Keywords: daně; spotřební daň; daň z vína; harmonizace; víno; taxes; excise duty; wine tax; harmonization; wine