Fluorescenční a fosforescenční ochranné prvky na ceninových tiskovinách - Awwad, Faris (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na otázku bezpečnostních prvků užívaných na bankovkách a ceninách, obzvlášť fluorescenci a fosforescenci, na jejich druhy a rozdělení. Zabývá se též historií padělání, vývojem ochranných prvků a novými trendy. Část práce je věnována popisu mechanismu fluorescence a fosforescence. V rámci experimentální části práce bylo měřeno excitační a emisní spektrum vybraných bankovek.
Luminiscent structures for sucurity printing
Keywords: Fluorescence; fosforescence; ochranné prvky; ceniny; Fluorescence; phosphorescence; Security features; valuables