První psychická pomoc pohledem studentů zdravotnických oborů - Obršál, Martin (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku první psychické pomoci ve zdravotnictví z pohledu studentů zdravotnických oborů. Cílem bylo zjistit, jak studenti vnímají tento typ podpory, jaké mají znalosti o jejích principech, jak hodnotí možnosti její výuky a jak reagují na psychicky náročné situace během studia a praxe. Výzkumná část byla realizována prostřednictvím dotazníkového šetření mezi studenty různých zdravotnických oborů. Výsledky naznačily potřebu pevnějšího ukotvení tématu první psychické pomoci ve výuce zejména v oblasti komunikace a připravenosti na setkávání se s náročnými životními situacemi.
Psychological first aid from the perspective of medical students
Keywords: první psychická pomoc; krize; náročné životní situace; duševní zdraví; studenti; zdravotnické obory; zdravotnická intervence; stres; výuka; akutní stresová reakce; smrt; psychological first aid; crisis; challenging life situations; mental health; students; medical fields; medical intervention; stress; teaching; acute stress reaction; death