Studium vzniku substituovaných benzo[d]thiazol-3-oxidů nukleofilní substitucí na nitroskupině - Černý, Jiří (Univerzita Pardubice, 2001)
Reakcí 1-chlor-2,4,6-trinitrobenzenu a 1-chlor-2,6-dinitrobenzenu s methyl-sulfanylacetátem v 1,2-dimethoxyethanu za katalýzy triethylaminem byly připraveny methyl-S-(2,4,6-trinitrofenyl)sulfanylacetát a methyl-S-(2,6-dinitrofenyl)sulfanylacetát a produkty jejich cyklizace. Cyklizace byla studována pomocí UV-VIS spektrofotometrie.
The study of formation of substituted benzo[d]thiazol-3-oxides by nucleophilic substitution on nitro group
Keywords: cyklizace; N-methylpiperidin; 2,6-dinitrofenylsulfanylethannitril; 2-kyan-7-nitrobenzo[d]thiazol-3-oxid