Společnost a udržitelný život - Mairich, Pavel (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá vztahem lidské společnosti k přírodě a zhoršujícím se stavem přírodního prostředí. Autor hledá možné příčiny v náboženských a obecně myšlenkových tradicích naší západní civilizace a zhoršujícím se stavem přírodního prostředí. V další části uvádí dvě možnosti řešení ekologické krize, první řešení je technokratické a druhé hlubinně ekologické, které spočívá v radikální změně dosavadního způsobu života lidstva, tedy v opuštění výrazně konzumního stylu života, decentralizaci společnosti vytvořením malých do značné míry soběstačných komunit.
Society and sustainable life position
Keywords: ekologické krize; technokratické přístupy; hlubinně ekologické přístupy; decentracizace; ecological crisis; technocracy approach; deeply ecological approach; decentralization