Římskokaotolický farní úřad Stračov a jeho vztah k patronátu na přelomu 19. a 20. století - Chaloupková, Kristina (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce objasňuje pojem patronátní právo, jeho podstatu a vývoj. Jsou zde vysvětleny práva a povinnosti patronů a také druhy patronátního práva. Na příkladu obce Stračov je ukázána stavba kostela na přelomu 19. a 20. století, její průběh a financování. Dále je zde nastíněn historický vývoj římskokatolické církve v tzv. „dlouhém 19. století“. Celá práce je podložena archivním materiálem.
Roman Catholic Parish Office in Stračov and its Patronage around 1900
Keywords: obec Stračov; patronátní právo; 19. století; římskokatolická církev; kostely; Stračov municipality; right of patronage; 19th century; roman catholic church; churches