Specifika degradačních mechanizmů bainitické oceli v podmínkách kontaktu kolo - kolejnice - Schmidová, Eva; Hlavatý, Ivo; Janová, Drahomíra (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce je zaměřena na analýzy provozní odolnosti bainitické oceli pro lité komponenty železničních srdcovek - z pohledu vlivů jednotlivých materiálových parametrů. Předpokládá výsledky studia strukturních charakteristik, rozptylu jakosti i mechanických hodnot v návaznosti na povrchové projevy degradace. Metodika studia se opírá především o metalografické analýzy provozně zatěžovaných vzorků. Jejich vyhodnocení umožnilo pochopení degradačních mechanizmů v konkrétních pdmínkách provozu.
Keywords: kolejnice; bainitická ocel; degradační procesy; analýzy; provozní technologie; odolnost