Strategický rozvoj akciové společnosti České dráhy - Jiroušková, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem diplomové práce je identifikovat směry, postupy a cíle strategického rozvoje železniční dopravy v ČR v kontextu společného evropského podnikání. Strategickým záměrem Českých drah, a.s., v oblasti organizačního rozvoje je přijetí takového organizačního modelu, který bude podporovat záměry firmy v jednotlivých segmentech trhu a z nich odvozených produktových vertikál – tímto modelem je strategický řídící holding. Původní složité organizační vztahy mezi organizačními složkami uvnitř ČD budou nahrazeny jednoduchými vztahy mezi mateřskou společností a dceřinými společnostmi v rámci holdingu, které jsou standardně upraveny Obchodním zákoníkem. Hlavním cílem vytvoření ČD holdingu je zprůhlednění a zjednodušení organizační struktury společnosti a vnitropodnikových finančních a informačních toků. Vznikne tak uskupení majetkově vzájemně propojených podniků, které bude podnikat ve společném zájmu.
Czech railways, joint-stock company: Strategic development
Keywords: strategický rozvoj; holdingové uspořádání; Evropská Unie; legislativa; produktové řízení; Procesní řízení