Hidžra a její význam pro ranou muslimskou obec - Hanušová, Soňa (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zaměřuje na historickou událost hidžry, tedy odchod muslimů z Mekky v 7. století n.l. Zabývá se též budováním muslimské obce v Medíně a jejím šířením do okolních oblastí do Muhammadovy smrti. S tím souvisí i pojem džihádu, který se v té době formuje a je s hidžrou spjat.
Hijra and its Significance for the early Muslim Society
Keywords: Islám; Muhammad; hidžra; muslimové; Islam; hijra; Muslims