Informační systémy pro spolupráci obyvatel a veřejné správy v konceptu chytrých měst - Kopáčková, Hana (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zabývá analýzou procesu osvojování informačních systémů pro spolupráci občanů a veřejné správy v chytrých městech České republiky. Jako příklad takového systému je vybrán informačních systém hlášení závad (ISHZ), který umožňuje občanům nahlásit závady na obecním majetku, zhoršující se kvalitu života v obci. Součástí práce je realizace komplexní studie hodnotící úroveň rozšíření ISHZ v rámci České republiky, ověření Rogersovy difúzní teorie z hlediska rychlosti osvojování technologických inovací na úrovni obcí i obyvatel a realizace simulačního modelu pro ověření přínosů ISHZ.
Information systems for the cooperation of citizens and public administration in the concept of smart cities
Keywords: chytrá města; smart cities; participativní technologie; difuzní teorie; přijetí inovací; systémová dynamika; smart cities; participation technology; diffusion theory; technology adaptation; system dynamics