Návrh čtyřnápravové posunovací lokomotivy - Lakomý, Rostislav (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá návrhem variant čtyřnápravové posunovací lokomotivy s elektrickým přenosem výkonu. V práci jsou dále zpracovány varianty pohonu dvojkolí v závislosti na využití adhezní trhliny. Na závěr diplomové práce je provedeno porovnání navržených variant z hlediska ekonomického a provozního.
The design of a four-axles shunter
Keywords: posunovací lokomotivy; adhezní tíha; výkony; trakční charakteristiky; varianty pohonů