Vliv vnějších podmínek na změnu volné povrchové energie polyethylenu po úpravě koronovacím zařízením - Holeňová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na sledování změn volné povrchové energie polyethylenové fólie po úpravě koronovým výbojem. Byla hodnocena stabilita této úpravy v čase při různých teplotách skladování (10 °C, pokojové teplotě a 40 °C). Výsledky ukazují rozdílnou dynamiku poklesu povrchové energie u vyšší teploty a potvrzují dočasné působení koronové úpravy. Součástí práce je teoretický přehled vlastností polyethylenu, principů úpravy a hodnocení volné povrchové energie. V experimentální části je popsán průběh měření, použitá zařízení a výpočetní postup. Výsledky jsou dále vyhodnoceny a diskutovány z hlediska vlivu teploty a času na změnu volné povrchové energie.
Influence of external conditions on the change in the free surface energy of polyethylene after treatment with a corona device
Keywords: volná povrchová energie; polyethylen; kontaktní úhel; korona; vliv teploty; surface free energy; polyethylene; contact angle; corona; influence of temperature