Příprava hybridních guanidínů z karbodiimidů a aminů. - Farbárová, Natália (Univerzita Pardubice, 2018)
Byla vypracovaná rešerše biologické aktivity derivátů guanidinu, jelikož zaujímají důležitou roli v moderní medicíně a farmakologii. Další část práce představuje detailní popis možných syntetických cest vedoucích ke vzniku guanidinu a jeho derivátů. V neposlední řadě je pozornost věnována guanidinatům lithia, cínu a zinku. Nukleofilní adicí alifatických aminů s aromatickým zbytkem na kumulované uspořádání polarizovaných násobných C=N vazeb N,N'-bis(2,6-diisopropylfenyl)karbodiimidu byla připravena série nových, na vzduchu stabilních guanidinů. Následně byly z vybraných guanidinů syntetizovány příslušné guanidinaty cínaté adiční reakcí s heteroleptickými i homoleptickými Lappertovy stannyleny. Průběh všech reakcí, struktura připravených produktů a jejich čistota byla monitorována pomocí multinukleární (1H, 13C a 119Sn) NMR spektroskopie a v případě vhodných monokrystalických materiálů také pomocí XRD analýzy.
Synthesis of hybrid guanidines from carbodiimides and amines.
Keywords: hybridní guanidin; guanidin; guanidinat; guanidinium; biologická aktivita; příprava; hybrid guanidine; guanidine; guanidinate; guanidinium; biological activity; preparation