Navázání biologicky aktivních látek na kryty ran z kyseliny hyaluronové - Horešovská, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce je věnována krytům ran z kyseliny hyaluronové. V první části jsou zhodnoceny dosavadní poznatky o kyselině hyaluronové, jejích vlastnostech a možnostech jejího zvlákňování. V této části jsou uvedeny i typy a vlastnosti krytů ran použitelných v lékařské praxi, typy ran a průběh procesu hojení rány. Druhá část této práce je věnována přípravě krytů a jejich modifikací z kyseliny hyaluronové, na které jsou poté různými metodami navazovány biologicky aktivní látky. Kryty jsou posléze vyhodnoceny na antimikrobiální účinnost, proti klasickým bakteriím. Množství navázané aktivní látky je vyhodnoceno za pomocí analytických metod.
Binding of biologically active substances to hyaluronic acid wound dressings
Keywords: vlákna z kyseliny hyaluronové; biologicky aktivní látky; kryty ran; mokré zvlákňování; antimikrobiální účinnost; staplová vlákna; fiber from hyaluronic acid; wound healing covers; wet spinning; antimicrobial activity; staple fibers