Pankreatické organoidy - Borová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá pankreatickými organoidy, tvorbou a jejich významem v klinické léčbě. V první části práce je popsána stavba a funkce fyziologické slinivky břišní a patologické stavy, které se týkají především karcinogeneze pankreatu. Cílem je jednak objasnit důležitost rozvoje buněčných modelů pankreatu v souvislosti s duktálním adenokarcinomem pankreatu, který se řadí mezi nejzávažnější karcinomy na světě a zároveň zjišťovat využitelnost pankreatických organoidů při léčbě diabetu, který je ve světě velmi rozšířen. V druhé části práce je popsána tvorba jednotlivých buněčných modelů pankreatu využitelných pro modelování duktálního adenokarcinomu pankreatu, ke screeningu léčiv a pro personalizovanou medicínu.
Pancreatic Organoids
Keywords: pankreatické organoidy; organoidy; duktální adenokarcinom pankreatu; rakovina pankreatu; kultivace; slinivka břišní; pancreatic organoids; organoids; pancreatic ductal adenocarcinoma; pancreatic cancer; cultivation; pancreas