Spokojenost nemocných po operaci chronického epitympanálního středoušního zánětu - Váňová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce hodnotí spokojenost nemocných po operaci chronického epitympanálního (ET) středoušního zánětu. Vlastní diplomová práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá anatomií a fyziologií středního ucha a některými vyšetřovacími metodami, které souvisí s chronickými ET záněty. Dále informuje o vlastním chronickém středoušním epitympanálním zánětu, jeho terapii a komplikacích. V závěru pojednává o problematice psychiky a mezilidských vztahů u pacientů s chronickými hnisavými záněty a o ošetřovatelské péči po sanačních a rekonstrukčních operacích. Praktická část obsahuje výsledky průzkumu, který byl prováděn na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické krajské nemocnice a.s.
Patient´s satisfaction after the surgery of chronic epitympanal middle ear inflammation
Keywords: Ucho; Středoušní zánět; Ošetřovatelská péče; Komplikace; Ear; Middle ear inflammation; Nursing care; Complications