Screeningová vyšetření v novorozeneckém věku - Soukenková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Téma této diplomové práce je screeningová vyšetření v novorozeneckém věku. Teoretická část práce se zabývá definicí a základními pojmy novorozeneckého screeningu, historickým vývojem, současností novorozeneckého vyšetřování a specializovanými pracovišti. Dále je uveden popis pracovní náplně porodní asistentky nebo dětské sestry při zajišťování novorozeneckého screeningu, průběh laboratorního a klinického novorozeneckého screeningu a vybrané vyšetřované choroby. V neposlední řadě se zabývá selektivním screeningem, etikou a informovaným souhlasem. Výzkumná část této práce se bude věnovat správnému dodržování jednotlivých fází odběru kapilární krve a použitím správných pomůcek sestrami a porodními asistentkami.
Screening examinations in the neonatal age
Keywords: novorozenci; screening; vyšetření; zdravotní sestry; porodní asistentky; vpich do paty; newborns; screening; examinations; nurses; midwives; heel-prick