Tři fáze vývoje baskického nacionalismu - Lachman, Karel (Univerzita Pardubice, 2011)
Hlavním účelem této práce je popsat proces vzniku a vývoje baskického nacionalismu na základě Hrochovy teorie tří fází národního vývoje (A, B, C). Tímto způsobem jsou popisovány podmínky, za kterých se baskický nacionalismus rozvíjel od svého úplného počátku do dnešních dnů, i změny jež zaznamenával na svém postupu od jedné fáze k druhé. Druhotným účelem je poskytnout stručné shrnutí aktuální situace v baskických provinciích se zřetelem na jedinečnou baskickou jazykovou revitalizaci, i na celkovou jazykovou situaci jako takovou. Práce je sepsána na pozadí autorova semestralního studijního pobytu v Baskické autonomní oblasti.
Three Phases of Development of Basque Nationalism
Keywords: Baskové; baskický nacionalismus; etnická identita; nacionalismus; národ; jazyková revitalizace; jazykové změny; Basques; Basque nationalism; ethnic identity; nationalism; nation; language revitalization; language shift