Význam dietních opatření u pacientů s chronickým selháváním ledvin - Krchňavá, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Předmětem diplomové práce je význam dietních opatření u pacientů s chronickým selháváním ledvin. V teoretické části se zmiňuji o anatomii a fyziologii ledvin, uvádím definice a rozdělení renální insuficience se zaměřením na chronickou renální insuficienci, její diagnostiku a léčbu a zaměřuji se zejména na konzervativní léčení chronické renální insuficience a dietní režimy u nemocných se sníženou funkcí a selháváním ledvin. Ve výzkumné části zpracovávám informace, které jsem získala metodou dotazníku. Zajímá mne zejména, jak jsou pacienti informováni o dietních opatřeních, zda znají jejich význam, zda je dodržují a zda si tito pacienti uvědomují vliv dietních opatření na možný vznik komplikací spojených s chronickým selháváním ledvin.
The Importance of Dietary Measures in Patients with Chronic Kidney Failure
Keywords: Ledviny; clearance inulinu; renální cirkulace; glomerulární filtrace; chronická renální insuficience; konzervativní terapie; Kidney; inulin clearance; renal circulation; glomerular filtration; chronic renal insufficiency; conservative therapy