Františka Slavatová z Meggau. Konstrukce obrazu zbožné šlechtické vdovy barokní doby - Lašová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se věnuje životu Františky Slavatové rozené hraběnky z Meggau (1610-1676), vdovy po Jáchymu Oldřichu Slavatovi. Její vdovský život je představen především pomocí oslavného spisu, který několik let po její smrti vydal jezuita Bartholomäus Christel. Součástí práce je nejen obsah oslavného spisu, který nese především náboženský charakter, ale také Františčin kariérní život coby hofmistryně arcivévody Leopolda a později i císařovny Klaudie Felicitas.
Francisca Slavatová z Mega. Construction of the image of a pious aristocratic widow of Baroque period
Keywords: Františka Slavatová z Meggau; vdovy; oslavné spisy; Francisca Slavatová of Meggau; widow; celebratory files