Zhodnocení úrovně znalostí pacientek s gestačním diabetem mellitem - Jirásková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením úrovně znalostí pacientek s gestačním diabetem mellitem (GDM) ve třetím trimestru gravidity. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, kdy teoretická část se zaměřuje na rizikové faktory vzniku GDM, jeho dělení, diagnostiku, léčbu, dále popisuje hyperglykémii a hypoglykémii a hodnocení znalostí. Praktická část se věnuje hodnocení úrovně znalostí pacientek s GDM v oblasti léčebné výživy, pohybové aktivity, hyperglykémii a hypoglykémii a rizikům GDM pro matku a plod. Data byla sbírána pomocí dotazníku vytvořeného autorkou ve spolupráci s odborníkem z oboru diabetologie.
Evaluation of the level of knowledge of patients with gestational diabetes mellitus
Keywords: gestační diabetes mellitus; těhotenství; hyperglykémie; hodnocení znalostí; gestational diabetes mellitus; pregnancy; hyperglycemia; evaluation of knowledge