Nepřítel v obrazech: Ikonografická analýza bitev mezi Osmany a křesťany v 17. století - Hájek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na ikonografickou analýzu dobových obrazů a ilustrací bitev mezi Osmanskou říší a Svatou ligou za tzv. Velké turecké války. Subjektem práce je 5 obrazů od známých malířů bitevní scenérie, kteří působili na přelomu 17. a 18.století. Analýza obrazů a ilustrací, jakožto pramene je v rámci práce provedena ikonografickou třífázovou metodou historika umění Erwina Panofského. Bakalářské práce upozorňuje na umělecké ztvárnění vítězství států Svaté ligy nad Osmanskou říší na idealizovaných výtvarných ztvárněních bitevních scén.
Pictures of the Enemy: An Iconographic analysis of Battles between the Ottomans and the Holy league in the 17th century
Keywords: ikonografie; šlechtická reprezentace; Válka Svaté ligy; 17.– 18.století; idealizace; iconography; noble representation; War of the Holy League; 17th-18th century