Světy Věčných: analýza komiksového cyklu Sandman Neila Gaimana - Guman, Jakub (Univerzita Pardubice, 2010)
Ve své práci jsem komplexně analyzoval spojitosti komiksové série Sandman od Neila Gaimana s mytologií, literaturou a moderní západní kulturou. Jejím centrem bylo srovnání postav série s jejich "reálnými" protějšky, popis jejich výskytu v kultuře a základních atributů. Téma jsem pojal z hlediska mytologické komparatistiky a Sandmanovi připsal mýtotvorný podtext s výrazně postmoderním přesahem. Popsal jsem literární, etickou i filosofickou stránku díla a jeho propojení či návaznost s Jungovou teorií kolektivního nevědomí. Sérii osobně chápu jako iniciační příběh, své předpoklady jsem postavil na mytologií se zabývajících studiích J. Campbella.
Worlds of the Endless: Analysis of Neil Gaiman´s The Sandman cycle
Keywords: literatura; komiks; mytologie; Kultura; komparatistika; božstva; postavy; Gaiman, Neil; literature; graphic novel; mythology; Culture; comparatist; gods; heroes