Možnosti zajištění katastrofických škod - Sedláčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce pojednává o různých možnostech zajištění a o související problematice. V první části jsou vysvětleny základní pojmy a formy zajištění. Další část je věnována katastrofickým rizikům, která ohrožují celý svět a Českou republiku. Práce popisuje nejen klasické formy a typy zajištění, ale i alternativní přenos rizik. Závěrem práce je popsat jednotlivé možnosti zajištění.
Options to reinsurance of catastrophic losses
Keywords: katastrofická rizika; katastrofické dluhopisy; pojistné dluhopisy; katastrofy; alternativní přenos rizik; zajištění; sekuritizace pojistných rizik; catastrophic risks; catastrophic bonds; insurance bonds; catastrophes; alternative risk transfer; reinsurance; securitization of insurance risks