Rezidence, stolice, rezidenční město. Příspěvek k reprezentaci Nového Města pražského v pozdním středověku - Čapský, Martin (My University, 2018)
Studie se zabývá reprezentací Nového Města pražského v pozdním středověku. Intelektuálové spojení s městskou kanceláří odvozovali identitu města od osoby jeho zakladatele - císaře Karla IV. Městští písaři i kazatelé nazývali Nové Město pražské „stolicí císaře Karla“. Autor studie se postupně věnuje několika otázkám. Nejprve se zabývá výrazem „stolice“ a jeho používáním v pozdně středověké češtině. V druhé části studie jsou připomenuty příklady vztahů mezi zeměpanskou rezidencí a městem. Třetí část studie je věnována zeměpanské reprezentaci v městském prostoru a politické komunikaci Nového Města pražského, které muselo hájit ekonomickou, právní i mocenskou nezávislost na Starém Městě pražském.
Residence, “stool”, residential Town. A contribution on the representation of Prague’s New Town in the Late Middle Ages:
Keywords: Pozdní středověk; města; politická komunikace; rezidence; reprezentace; Praha; Late Middle Ages; towns, political communication; residence; representation; Prague