Řešení simultánních rovnic - Pilná, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem této práce je vysvětlení a aplikování analytických metod na problematiku modelu simultánních rovnic, které se v ekonometrii používají pro analýzu vztahů mezi ekonomickými veličinami. V teoretické části jsou popsané základní koncepty, které zahrnují endogenní a exogenní proměnné a výběr nejpoužívanějších analytických metod. Praktická část aplikuje a zužitkovává teoretické poznatky pro vytvoření aplikace s uživatelským rozhraním. Aplikace demonstruje užití zobecněné metody nejmenších čtverců, dvoustupňové MNČ, třístupňové MNČ a metody maximální věrohodnosti nad reálnými daty Kleinova modelu. Součástí práce je i uživatelská příručka, která obsahuje návod na používání vyvinuté aplikace.
Solving of simultaneous equations
Keywords: MNČ; dvoustupňová MNČ; třístupňová MNČ; metoda maximální věrohodnosti; Newton-Raphson; model simultánních rovnic; Kleinův model I; OLS; 2SLS; 3SLS; MLE; Newton-Raphson; simultaneous equations; Klein model I