Vliv obsahu esterů kyseliny akrylové na vlastnosti kopolymerů na bázi styrenu připravených emulzní polymerací. - Boháčik, Peter (Univerzita Pardubice, 2014)
Táto práca popisuje prípravu a vlastnosti emulzne kopolymerovaných esterov kyseliny akrylovej a styrénu. V teoretickej časti je popis akrylových monomérov, ich reaktivity, mechanizmu emulznej polymerizácie, iniciátorov, aplikácia akrylátových latexov, charakteristika a využitie metódy A4F-MALS. V experimentálnej časti je popis prípravy sád akrylátových latexov s rôznimy pomermi monomérov: styrénu (St), metylakrylátu (MA), etylakrylátu (EA), butylakrylátu (BA), allylmetakrylátu (AMA) a etylénglykoldimetakrylátu (EGDMA). Pripravené latexy boli charakterizované pomocou analytických metód GPC, A4F-MALS, DSC, DLS. Boli pripravené nátery na sklo, plechy a na silikónové podložky. Nátery na skle a na plechoch boli charakterizované pomocou lakovacích skúšok. U náterov pripravených na silikónových podložkách bolo stanovené Tg pomocou TMA, DMA a DSC.
The Efect of Acrylic Acid Esters Content on Properties of Styrene Based Copolymers Prepared by Emulsion Polymerization
Keywords: emulzná polymerizácia; A4F-MALS; distribúcia molekulovej hmotnosti; filmotvorné vlastnosti; emulsion polymerization; A4F-MALS; distribution of the molecular weight; film-forming properties