Směnky a šeky a jejich využití - Kněžourová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat směnku a šek. Směnku a šek chápeme jako dlužnické cenné papíry, které jsou nedílnou součástí tržní ekonomiky, a které se sobě velmi podobají. Je jisté, že listiny představující dluh nějaké osoby, vůči další osobě, existovaly již v dávné době. Zatímco šek můžeme zařadit teprve do moderní doby. Tato práce seznamuje stručně s hlavními pojmy týkající se směnky a šeku. Šek známe z praxe jako platební nástroj, zatímco směnku můžeme využít jako platební i zajišťovací instrument. Tato práce definuje podstatné náležitosti směnky a šeku a také jejich využívání v praxi. Dále se zde dozvíme proč jsou si směnka a šek tak podobné a naopak poznáme rozdíly, které odlišují směnku od šeku.
Bills of exchange and check and its utilization
Keywords: exchanges; checks; stocks and bonds; směnky; šeky; cenné papíry