K PROBLEMATICE DISPERZE LIDSKÉHO ROZVOJE - Kraftová Ivana (Gaudeamus, 2015)
Příspěvek věnuje pozornost variabilitě a disperzi lidského rozvoje v období 1980-2013. Variabilitu posuzuje pomocí vývoje variačního rozpětí HDI a specifického relativního ukazatele. Disparitu porovnává u čtyř klasifikačních skupin zemí podle OSN a záměrně vytvořených zkoumaných skupin zemi. Cílem článku je ověřit hypotézu o existenci skupinové gradace disperze lidského rozvoje.
DISPERSION ON THE ISSUES OF HUMAN DEVELOPMENT
Keywords: lidský rozvoj; variabilita; disperze; skupiny zemí; human development; variability; dispersion; groups of countries