Aplikace částicové analýzy v tribodiagnostice - Teplý, Martin (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá studiem částic separovaných z olejových filtrů a analýzou opotřebených motorových olejů, odebraných ze čtyř traktorů různých výrobců a z osobního automobilu Ford Sierra 1.8 TD. Dále bylo analyzováno plastické mazivo odebrané z vyprošťovacího tanku VT-55. Morfologie vybraných typických částic byla hodnocena na světelném a na rastrovacím elektronovém mikroskopu; energiově disperzní analýzou bylo u vybraných částic určováno i jejich chemické složení. Pro částicovou analýzu byla dále použita analytická ferrografie jak v klasickém uspořádání, tak v jednoduché provozní variantě postupem navrženým autorem práce. Jako doplňující analýza byla provedena infračervená spektrometrie vzorků maziv, která umožnila posouzení změn, k nimž došlo degradací maziv v provozních podmínkách.
Application of particle analysis in tribodiagnostics
Keywords: tribotechnická diagnostika; olejový filtr; otěrové částice; světelná mikroskopie; energiově disperzní analýza; analytická ferrografie; infračervená spektrometrie; tribotechnical diagnostics; oil filter; abrasion particles; light microscopy; energy-dispersion analysis; analytical ferrography; infra-red spectrometry