Problematika rodin s týraným, zanedbávaným a zneužívaným dítětem - Pilíšková, Jana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rodin, ve kterých se vyskytují týrané, zneužívané a zanedbávané děti. Nejprve se práce zaměřuje na dětská práva a na to, jak se postupně měnilo postavení dítěte v rodině. Dále práce popisuje konkrétní formy týrání, zneužívání a zanedbávání dětí, charakterizuje příznaky syndromu CAN a celkový dopad týrání, zneužívání či zanedbávání na budoucí životy dětí. V poslední části práce je přiblížena funkce orgánu sociálně-právní ochrany dětí a jeho způsoby podpory, pomoci a péče těmto rodinám a dětem.
The problematics of the family with battered, neglected and abused child
Keywords: rodina; děti; týrání; zneužívání; zanedbávání; syndrom CAN; orgány sociálně-právní ochrany dětí; family; children; battering; abuse; neglect; syndrome CAN; Czech Agency for social and legal protection of children