Studium vlastností kovových pigmentů v antikorozních nátěrových hmotách - Prokeš, Pavel (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá studiem vlastností kovových pigmentů v nátěrových hmotách na bázi epoxidové a silikonové pryskyřice. Pro formulaci nátěrových hmot byly použity vybrané typy pigmentů. Od každého pigmentu byly vytvořeny modelové kombinace se zinkovým prachem s různou hodnotou OKP zinkového prachu. Nátěrové hmoty byly formulovány na hodnotu kvocientu Q=60% (100.OKP/KOKP). U všech pigmentů a plniv v práškovém stavu byly stanoveny fyzikálně-chemické vlastnosti, které ovlivňují jejich antikorozní vlastnosti. Nátěrové hmoty byly hodnoceny jak z hlediska fyzikálně-mechanických vlastností, tak i z hlediska zrychlených korozních zkoušek (v atmosféře SO2, v komoře s NaCl mlhou a při zrychlené korozní zkoušce dle Machu a Schiffmana). Získané výsledky byly zpracovány dostupnými metodami.
Study of the properties of metallic pigments in anticorrosive coatings
Keywords: Anticorrosive pigments; pigment volume concentration; anticorrosion efficiency; metallic pigments; antikorozní pigmenty; objemová koncentrace pigmentu; antikorozní účinnost; kovové pigmenty