Je dobrá smrt součástí dobrého života? - Kolínová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce si klade otázku, zda dobrá smrt ("eutanazie") může být dobrem v lidském životě. V první části práce se věnuji zkoumání pojmu života jako nějakého dobra a to především na základě článku Philippy Footové. Footová dopodrobna analyzuje pojem eutanazie, který má znamenat dobrou smrt, tj. smrt, která je pro člověka jakýmsi prospěchem, a nikoli újmou. Nejprve vysvětluji definici eutanazie a následně srovnávám argumenty stanovující, jestli je život sám o sobě nějaké dobro, či nikoliv. Věnuji se problému, zda je nutné za určitých okolností žádat o eutanazii, protože už pro člověka život dobrý není. V druhé části práce se zabývám oprávněností eutanazie a otázkou, zda by eutanazie měla být legalizována. V současnosti se o legalizaci eutanazie vedou spory, protože tento akt způsobuje člověku absolutní újmu. Autoři jako Munzarová a Jirsa poukazují na způsoby, jak by mohla být legalizovaná eutanazie zneužita, zatímco Footová navrhuje řešení, jak lze jejímu zneužití předejít.
Is Good Death a Part of Good Life?
Keywords: eutanazie; dobro; smrt; Footová, Philippa; euthanasia; good; death; Foot, Philippa