Hodnocení a motivace ve veřejné správě - Bínová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2010)
Hodnocení a motivace pracovníků patří k nejvýznamnějším činnostem řízení lidských zdrojů. Pro organizaci je vždy důležité, aby jejich zaměstnanci podávali co nejkvalitnější výkon. Jednou z možností jak toho dosáhnout je soustředit se na efektivní motivaci pracovníků. Motivace je totiž v každém zaměstnání velmi důležitá a souvisí s pracovními výsledky. Hlavním cílem této práce je zhodnotit způsoby motivace a hodnocení zaměstnanců územního odboru policie ČR Hradec Králové a v případě nedostatků navrhnout možná řešení.
Evaluation and motivation in public administration
Keywords: Motivace; hodnocení; dotazník; zaměstnanci; Policie ČR; Hradec Králové; veřejná správa; Motivation; Evaluation; Public Administration; questionnaire; police CR