Moderní pohádky Pardubicka - Pitterová, Štěpánka (Univerzita Pardubice, 2011)
Předmětem práce je podrobné zkoumání vybraných vzorků moderních pohádek napsaných a vydaných ve východních Čechách - především na Pardubicku po roce 2000. Práce si bere za cíl stanovit společné znaky těchto textů. Podkladem pro nástin současného historicko-literárního kontextu dětské literatury bude zmapování vývoje pohádek v Čechách. Vývoj autorské moderní pohádky bude oddělen, protože se jedná o přímou literární souvislost textů pardubických spisovatelů, jejichž díla vesměs naplňují charakteristiku žánru. Vznik práce je motivován nepoměrem mezi odbornou literaturou zabývající se dětskými publikacemi a odbornou literaturou zaměřenou na publikace pro náročné dospělé čtenáře. Jednotlivé pohádky regionálních autorů budou analyzovány a dále interpretovány. V souhrnném porovnání motivů moderních pohádek zdůrazníme shodné charakteristické rysy dětské literatury vybraného regionu.
Modern Fairytales from the Pardubice Region
Keywords: autorské pohádky; vývoj pohádek v Čechách; Macháček, Lubomír; Marboe, Marcella; Valachovičová, Jiřina; Paštiková, Jaroslava; Lukášek, Josef; pověsti; historie města Pardubic; legends; history of the town of Pardubice; author fairytale; development of fairytales in Czech Republic