Institucionalizace skupin s indickými kořeny: ČHNS a ISKCON - Zeyvalová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2013)
Skupiny s indickými kořeny, Česká hinduistická náboženská společnost a ISKCON, již nějakou dobu působí na území České republiky. Výzkum průběhu jejich institucionalizace může napomoci pochopit procesy přenosu indických tradic na naše území. ČHNS je úzce propojena se skupinou Jóga v denním životě, byla založena žáky svámího Mahéšvaránandy a prozatím nebyla vůbec zkoumána, proto je prostor věnovaný této skupině významným přínosem. Těžiště práce spočívá v terénním výzkumu, v popisu průběhu institucinalizace těchto skupin a jejich komparaci. Práce je členěna do tří hlavních kapitol: první se věnuje teoretickým východiskům práce, druhá popisuje institucionalizaci ČHNS a ISKCON a třetí osahuje vlastní komparaci.
Institutionalization of groups with Indian roots: ČHNS and ISKCON
Keywords: Česká hinduistická náboženská společnost; ISKCON; svámí Mahéšvaránanda; institucionalizace; Czech Hindu religious society; ISKCON; Swami Maheshwarananda; institutionalization