Filosofie existence u Karl Jasperse - Klapáková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na filosofii existence, konkrétně na Karl Jasperse, významného psychiatra a filosofa 20. století, který je považován za jednoho z nejdůležitějších představitelů moderní filosofie existence. Úvod práce je zaměřen na filosofii existence obecně, srovnání názorů několika filosofů a jejich pojetí existence. První kapitola je věnována významnému filosofu 19. století, na kterého Jaspers navazuje, Sorenu Kierkegaardovi. Kierkegaard je zde uveden jako "otec" filosofie existence, jako filosof, na kterého navazovali nejvýznamnější představitelé existenciální filosofie: K. Jaspers, J. P. Sartre nebo M. Heidegger. Další část práce se zabývá filosofií Karl Jasperse, zkoumá Jaspersovy základní pojmy, které v jeho myšlení nabývají specifického významu, jsou to základní filosofické termíny jako: existence, transcendence, šifra, mezní situace. Práce vychází především z jeho děl: Duchovní situace doby, Šifry transcendence a Úvod do filosofie, z jeho dalších děl a ze sekundární literatury.
Philosophy of existence by Karl Jaspers
Keywords: Karl Jaspers; existence; transcendence; šifry transcendence; existence; transcendence; ciphers of transcendence